en uzun menzilli elektrikli araç
en uzun menzilli elektrikli araç

En ucuz EV’lerden bazıları şu anda 320km. yol kat edebiliyor ancak en iyileri bunun iki katını yapabilir.

İlk EV’ler tek şarjla bu kadar uzağa gidemezdi ve pillerini doldurma seçenekleri genellikle üç pimli fişi mutfak pencerenizden geçirmekle sınırlıydı. Örneğin ilk Nissan Leaf’in menzili 160 kilometreydi ve evdeki prizden şarj edilmesi sekiz saat sürüyordu.

Ancak on beş yıllık batarya ve motor gelişimi sayesinde, en uzun menzilli elektrikli otomobiller artık bir ‘depo’ ile ne kadar ileri gidebilecekleri konusunda benzinli muadilleriyle eşleşecek.

Gerçekten de, şu anda satışta olan en ucuz elektrikli arabalardan bazıları, orijinal Leaf’in iki katı menzili kolayca sunacak ve çok daha hızlı şarj seçenekleri sunacak.

Ancak bu bile, şarj başına 610 km.’den fazla yol kat etmek için büyük piller, verimli motorlar ve aerodinamik gövdeler kullanan bu listedeki arabaların yanına bile yaklaşamaz. Aslında, çoğu giriş 640 km. sınırını aştı ve şu anda satışta olan en uzun menzilli elektrikli otomobil, şarjlar arasında 800 km.’den fazla yol kat ediyor.

Burada alıntıladığımız rakamlar resmi WLTP test rutininden alınmıştır. Gerçek dünya kullanımında, bu arabalardan herhangi birinin vaat edilen bu rakamlara tutarlı bir şekilde ulaşması pek olası değildir.

Uzatmadan konuya girelim. Hangi arabalar en uzun menzili sunuyor? Öğrenmek için aşağıdaki en iyi 10 araçlık listemizi okuyun. 

En uzun menzilli elektrikli arabalar :

1. Lucid Air Grand Touring

Menzil: 800 km.

Amerikalı EV uzmanı Lucid’in en büyük tutkusu verimliliktir ve ilk arabası Lucid Air sedan kesinlikle bunu başarıyor.

Grand Touring versiyonu son derece verimlidir ve 112kWh’lik muazzam bir pil takımına sahiptir, bu da şarj başına 800 km. yol kat eder. 

Önyükleme sırasında 300 kW’ta şarj etme kapasitesine sahip olduğundan, pilin uygun bir hızlı şarj noktasında %10-80 oranında yeniden doldurulması için yalnızca 15 dakika bekleyeceksiniz.

Önemli bir sorun var: Avrupa’da satışlar başlamış olmasına rağmen şu anda Türkiye’de satışı yok. Ayrıca uygun bir servis ve temsilciliği olmadığı için yeni kanuna göre satışa uygun değil.

2. Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC Heritage Edition

Menzil: 710 km.

Mercedes’in EQ sedanlarının fasülye 🙂 stilinin tartışmalı olduğu kanıtlandı, ancak bu büyük ölçüde formdan ziyade işlevsellik meselesi. EQS’nin 0,20Cd’lik sürtünme katsayısı, onu şu anda üretimde olan en airodinamik otomobil haline getiriyor ve bu da sürüş menzilinde önemli bir artış sağlıyor. Şehir içi 674km.

Standart donanım fiyatı 7.130.500 TL.

Ayrıca 200kW’a kadar şarj edilebiliyor, bu da %10-80’lik şarjın yarım saat kadar kısa bir süre alabileceği anlamına geliyor. Evde şarj süresi AC %0 – %100 SOC (net) 11,25 saat.

Türkiyede satışı mevcut.

3. Fisker Ocean Extreme

Menzil: 708 km.

Amerikalı start-up Fisker’in kitlesel pazardaki EV’deki ilk başarısı, $68,999 ile $61,499 arasındaki fiyatına rağmen herhangi bir elektrikli SUV arasındaki en büyük avantajı menzili.

Bu, 200kW’a kadar hızlarda şarj edilebilen devasa 106kWh (kullanılabilir kapasite) pil takımı sayesindedir.

4. Volkswagen ID 7 Pro S

Menzil: 700 km.

Türkiye’de popüler olan Passat’ın elektrikli eşdeğeri olan ID 7, Volkswagen’in yeni nesil EV’lerinden biri.

Verimliliği artıran yeni, daha verimli ‘AP550’ arka motoru sunuyor.

Daha büyük Pro S bataryası ile şarjlar arasında 700 km. kat edecek ve 200kW’a kadar hızlarda şarj oluyor. 

 Ayrıca daha fazla pratiklik için 14 km. menzili değiştiren ID 7 Tourer adında bir station versiyonu da var . Arka koltuklar katlandığında 1714 litrelik devasa bir alana sahip.

Fiyatı ise Avrupada € 55,000 satılıyor. Türkiye’ye 2024 yılında gelmesi bekleniyor.

5. Peugeot e-3008 Long Range

Menzil: 700 km.

ID 7 ile eşleşen Peugeot’nun en yeni nesil 3008’i, onu Fransız markasının diğer ürün gamından daha iyi ayırmak için coupe-SUV’a dönüştürüldü.

Bu, Peugeot’nun ana şirketi Stellantis’in enerji verimliliğine yüksek öncelik veren yeni STLA Medium platformunu temel alan ilk otomobil.

Aslında, e-3008 4,5 mpkWh güç üretebilmektedir, bu da  98 kWh pil takımına sahip arabaların  tek şarjla 700 km. yol kat edebileceği anlamına gelmektedir.

Şarj oranları 160kW ile sınırlandırılmıştır ve bu da sınıfının en iyisi değildir.

6. Porsche Taycan Performance Battery Plus

Menzil: 680 km.

Porsche’nin ilk elektrikli otomobili yakın zamanda ekstra güç, tork ve verimlilik sağlayan yeni bir arka motorla nesilsel bir yükseltme aldı. Pil de yeniden işlendi ve daha düşük iç direnç için farklı bir kimya benimsendi. 

Sonuç, otomobilin menzilinde büyük bir gelişme oldu: İsteğe bağlı 105kWh Performance Battery Plus’a sahip giriş seviyesi otomobiller, şarjlar arasında 680 km yol kat edebiliyor. 

Ayrıca Taycan model serisinin patronu Kevin Giek, 1093 bg’lik devasa bir güce sahip, pist odaklı bir versiyon olan yeni Taycan Turbo GT’nin azaltılmış ağırlığı sayesinde bunu yenebileceğini iddia etti.

7. Polestar 2 Long Range Single Motor

Menzil: 653 km.

Bu şık elektrikli sedan, orta yaştaki makyajının bir parçası olarak yakın zamanda önden çekişli sürüşten arkadan çekişli sürüşe radikal bir geçiş yaptı.

Buna ek olarak ekstra 4kWh pil kapasitesi, Uzun Menzilli versiyonu şarjlar arasında 650 km. gibi muazzam bir mesafeye çıkardı. Bu, rakip Tesla Model 3 Uzun Menzilli (627 km) ve BMW i4 eDrive40’tan (587 km.)  daha fazla.

Tepe şarj oranları da 150kW’tan 205kW’a çıkarıldı ve testlerimizde ağırlıklı ortalama 124kW elde edildi.

8. Tesla Model S Dual Motor

Menzil: 652 km.

Tesla Model S, en eski ana akım elektrikli otomobillerden biriydi, ancak çok sayıda güncelleme onun rekabete ayak uydurmasını sağladı.

Çift Motorlu versiyon, 0-100 km/saat hıza süper otomobili 3,1 saniyelik bir sürede vurur, ancak yine de şarjlar arasında 650 km. kat edebilir.

Üç motorlu Ekose (yukarıdaki resimde olduğu gibi) 25 km kaybediyor ancak şimdiye kadar yapılmış en hızlı hızlanan arabaların arasında yer alıyor.

9. Mercedes-Benz EQS SUV AMG Line Premium Plus

Menzil: 651 km.

EQS sedanı alın, kaldırın ve daha fazla lüks dokunuşla donatın ve EQS SUV’a sahip olun. Bu devasa bir canavar, öyle ki dar otoparklarda manevraları tamamlamak için arka tekerlekten yönlendirmeye ihtiyaç duyuyor.

118kWh’lik devasa bir bataryaya sahip. Şarj oranları EQS Suv 200kW’ına uygundur.

10. BMW i7 xDrive60 Excellence

Menzil: 622 km.

BMW’nin Mercedes EQS’e olan rekabeti menzil açısından tam olarak eşleşmiyor ve tek şarjla 622km kadar mesafe sunuyor.

Yine de etkileyici bir lüks otomobil olup, şu anda satışta olan otomobiller arasında en iyi sürüşlerden birine sahiptir.

EQS’den farklı olarak, 79 km’ye kadar elektrikli menzile sahip bir plug-in hibrit olarak da mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Basık Togg !

Aracın sahibi, Togg marka bir elektrikli aracı modifiye etmiştir. Amacı, aracını sportif…
elektrikli araçlar

Elektrikli araçlar 2024 yılına kötü başladı!

2024 yılı, otomotiv endüstrisinde beklenmedik bir değişimi beraberinde getiriyor. Elektrikli otomobillere olan…
Hyundai IONIQ 6 Black Edition

Hyundai, içten yanmalı motorlu araçlardan elektrikli araçlara geçişi teşvik etmek için Kore’de takas programını başlatıyor!

Hyundai, elektrikli araç alımını teşvik etmek için takas planını başlattı
Lancia Epsilon

400 km. Menzilli 2024 Lancia Ypsilon EV Tanıtıldı

İhmal edilen Lancia markasının merakla beklenen “rönesansı” , otomobil üreticisinin ilk EV’si ile nihayet…