Isı Pompasının Tarihçesi

Isı pompası teknolojisi ilk olarak 19. yüzyılda keşfedilmiş ve 20. yüzyılın ortalarına doğru özellikle enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik talepleri ile birlikte popülerlik kazanmıştır. Geleneksel ısıtma yöntemlerine göre, ısı pompaları daha az enerji tüketerek aynı miktarda ısı enerjisi sağlama potansiyeline sahiptir.

Isı pompası nedir?

Elektrikli araçlar, soğuk hava koşullarında genellikle menzil dışında kaldıkları ve yavaş şarj oldukları için kötü bir üne sahiptir. Ancak, bir ısı pompasını tersten bir klima gibi düşünmek, bu sorunları çözebilecek bir perspektif sunabilir. Klima sistemi evden ısı çıkar ve dış ortama, yani daha sıcak bir ortama pompalar. Isı pompası, dışarıda soğukken ısı toplar ve aracın içine iter, bu da aracın daha verimli olmasını sağlar. Bu prensip, enerji kullanarak aracın performansını artırmayı amaçlar.

Elektrikli araçlarda ısı pompası kullanımı, aracın iç sıcaklığını düzenlemek için entegre edilmiş bir sistemdir. Bu sistem, aracın iç mekanını ya ısıtır ya da soğutarak dış ortamdan veya aracın motorundan gelen ısıyı kullanır.

Isı pompası, genellikle kompresör, evaporatör, kondenser ve genleşme valfi olmak üzere dört ana bileşen içerir. Kompresör, evaporatörden gelen soğuk buharı sıkıştırarak sıcak hale getirir. Sıcak buhar, kondenserde soğutularak sıvı hale dönüşür. Sıvı, genleşme valfinden geçerek tekrar buhar haline gelir ve evaporatöre döner, bu döngüyü tekrarlar.

Elektrikli araçlarda ısı pompası kullanımı gün geçtikçe artmaktadır, çünkü bu sistem, araçların daha çevre dostu ve enerji verimli olmasına katkı sağlar.

Isı Pompasının Artıları ve Eksileri

Elektrikli araçlarda ısı pompası, geleneksel ısıtma ve soğutma sistemlerine kıyasla çeşitli avantajlar sunar. Daha düşük enerji tüketimi ve daha yüksek verimlilik, elektrikli araçların menzilini olumlu yönde etkiler. Ayrıca, ısı pompası daha düşük sıcaklıklarda da etkili çalışabilir, bu da elektrikli araçların kış aylarında daha verimli olmasını sağlar.

Daha düşük enerji tüketimi ve yüksek verimlilik gibi avantajları bulunsa da, ısı pompası dezavantajları da beraberinde getirir. Daha maliyetlidir, karmaşıktır ve bakım/onarım ihtiyacı daha yüksektir.

Isı Pompasının Çalışma Prensibi

PTC ısıtıcının aksine bir ısı üretici değil ısı transfer sistemi olan ısı pompası, havadan veya aracın batarya, motor, inverter vb. sistemlerinden ısı toplayıp 1 kWh enerji harcayarak 4 kWh ısı ortaya çıkarabiliyor. PTC ısıtıcılı sistem 0 derecede 1 kW üstü güç ihtiyacına sahipken ısı pompalı sistemde bu ortalama 0,5 kW altına düşmektedir.

Elektrikli araçlarda ısı pompası, iç mekanı ısıtmak veya soğutmak için dış ortamdaki enerjiyi kullanır. Bir sıvı soğutma çözümü üzerine kurulu olan sistem, evaporasyon, yoğuşma ve ters döngü gibi temel prensipleri kullanarak iç mekan konforunu artırmaya odaklanır.

(PTC ısıtma elemanı, PTC seramik ısıtma elemanı ve alüminyum borudan oluşan PTC ısıtıcı olarak da adlandırılır.)

Elektrikli Araçlarda Menzil Artışı

Isı pompası menzil arttırır mı?

Elektrikli araçlarda kullanılan ısı pompaları, iç mekanı ısıtmak için bataryadan daha verimli bir şekilde enerji tüketebilirler. Ancak, bu artışın kesin yüzdesi birçok faktöre bağlıdır, örneğin sıcaklık, ısıtma ihtiyacı, araç modeli ve ısı pompasının verimliliği gibi.

Genel olarak, ısı pompaları kışın menzil artışına katkı sağlayabilir, ancak bu artış oranı değişkenlik gösterir. Her araç modeli farklı özelliklere sahip olduğundan, kesin bir yüzde belirtmek zordur; ancak kışın bir elektrikli aracın menzilini genellikle %10 ila %30 arasında artırabilir.

1 comment
  1. Elektrikli araçlarda ısı pompası Menzil uzatıyor ama yerli ve milli arabamız Togg”da hala ısı pompası yok ve fiyatı Neredeyse 2 milyona yakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir
ZEEKR 009 GRAND

ZEEKR 009 Grand’ın Lüks versiyonunu tanıtıldı. İşte Fiyatı ve Özellikleri!

EV markası ZEEKR, mevcut 009 çok amaçlı aracının (MPV) yeni ultra lüks versiyonunu tanıttı.…

Başkan Erdoğan ile Malezya Başbakanı İbrahim’in TOGG diyaloğu gülümsetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ziyareti sırasında Başbakan Enver İbrahim’e “Pamukkale beyazı”…
2024'ün En İyi Elektrikli Otomobilleri

2024’ün En İyi Elektrikli Otomobilleri!

Elektrikli Otomobil Piyasasında 2024’e Damga Vuran Modeller Elektrikli otomobil sektörü, 2024 yılında…

MG4 Electric, 40 Bin Euro Altındaki En İyi Elektrikli Otomobil Seçildi

MG4 Electric, Amsterdam’daki RAI Oditoryumu’nda düzenlenen Fully Charged Ödülleri’nde, tüketicilerin oylarıyla “40.000…