Elektrikli araçlarını apartmanlarının önünde veya site içinde şarj etmek isteyen kişiler, site yönetimleri ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle hem izin alamıyorlar hem de binanın kurulu gücü yetersiz kalıyor.

Yahya Sağır, Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı olarak konuya ilişkin şunları söyledi: Türkiye’de son 2 yılda elektrikli araçların kullanımı ciddi şekilde arttı. Bu, elektrikli araçların şarj edilmesi gerekliliğini daha da önemli hale getiriyor.

Apartmanlar, siteler ve tesislerin ortak alanlarına şarj istasyonu kurulması, artan talebi karşılamak ve elektrikli araç kullanıcılarına daha fazla şarj hizmeti sunmak için kritik bir rol oynuyor.

Ancak bu ihtiyacın bireysel ünitelerle izinsiz karşılanması, tesislerin elektrik altyapısına fazla yük getiriyor ve ciddi güvenlik riskleri oluşturuyor. Bu nedenle EPDK’nin Şarj Hizmet Yönetmeliği uyarınca şarj istasyonlarının tesislerin ortak alanlarına işletmeciler tarafından ödenebilir bir şekilde kurulması gerekmektedir. Kurulumlar, Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’ne uygun mühendislik çalışmaları ile yapılmalı ve elektrikli araç kullanıcılarına güvenli ve kullanımı kolay bir şekilde sunulmalıdır.

Sağır, şarj istasyonlarının ticari işletmeciler tarafından kurulmasının hem güvenli şarj imkanı sağladığını hem de tesislere ek gelir fırsatı sunduğunu açıkladı.

Şarj istasyonu kurulumu için apartman veya site yönetiminden izin alınması gerektiğini vurgulayan Sağır, ayrıca şunları ekledi: Kat malikleri, kendi otopark alanlarına şarj istasyonu kurmak için Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yazılı rızayı almalıdır. Ancak bu rıza alındığında, elektrikli araçlarını şarj etmek için kendi otoparklarına bir şarj istasyonu kurabilirler. Kanuna aykırı bir şekilde şarj istasyonu kurulduğunda, bu durum hukuki sorunlara yol açabilir.

Sağır, sitelerde herkesin kullanımına yönelik bir şarj istasyonu kurulacaksa, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat maliklerinin çoğunluğunun yazılı onayının gerektiğini belirtti. Yani, site yönetim planında karar varsa, genel kurul toplanmasına gerek kalmadan kurulum işlemleri yapılabilir. Aksi takdirde genel kuruldan yetki alınması gerekmektedir.

Kiracılar, elektrikli araçları için şarj istasyonu kurma hakkına sahip değillerdir. Sadece kat malikleri, bu konuda karar alabilirler.

Sağır ayrıca şarj istasyonu kurulum giderlerinin nasıl karşılanacağını da açıkladı. Kanuna göre, yapılacak yenilik ve ilave, tüm malikleri ilgilendiriyorsa, maliyetler herkes tarafından karşılanır. Ancak eğer bu yenilik ve ilave tüm kat maliklerini ilgilendirmiyorsa, maliyeti sadece ilgili bloktaki malikler öder. Bu, elektrikli araçların şarj istasyonlarının kurulumunda da geçerlidir.

Ortak kullanım amaçlı şarj istasyonları kurulacaksa, mutlaka yetkili firmalar tarafından kurulmalı ve elektrik giderleri kullanıcılar tarafından peşin olarak ödenmelidir. Site yönetimleri, kullanımı aplikasyon üzerinden takip etmelidir.

Sağır, Tesis Yöneticileri Federasyonu ve Tesis Yöneticileri Konfederasyonu olarak, kat maliklerinin mağduriyet yaşamaması için gereken mevzuat ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi için ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunduklarını söyledi.

Sağır, elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının altyapısının çoğunluğun onayına ihtiyaç duymadan kurulması gerektiğini ve apartmanlarda elektrik gücünün elektrikli araçların şarjını karşılamak için yetersiz olduğunu belirtti. Yeni apartmanlar inşa edilirken, elektrikli araçların düşünülerek elektrik gücünün tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, mevcut apartmanlarda elektrikli araçların şarjı için elektrik gücünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağır, izinsiz şekilde elektrikli araçların şarj edilmesinin güvenlik sorunlarına neden olabileceğini ve bu nedenle binanın elektrik gücüne göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti. İzinsiz kullanım durumunda komşular ve yönetim tarafından tutanak tutulmalı ve suç duyurusunda bulunulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir
BYD Yuan UP

BYD Yuan UP 5 Mart’ta Çin’de tanıtılacak!

BYD Yuan UP e-Platform 3.0’da Yuan adını taşıyan ikinci model olup, ilki Yuan Plus’tır. 

Arora AR-EV: Elektrikli Araç Özellikleri ve Fiyatı

Sıradışı bir sürüş deneyimi yaşamaya hazır mısınız? Arora’nın elektrikli aracı AR-EV, çevre…
Volvo EM90

Volvo’nun ilk elektrikli minivanı EM90 resmi olarak banttan indi!

Tamamen elektrikli Volvo EM90 Salı günü resmi olarak montaj hattından çıktı. Volvo’nun EM90’ı, markanın…
jeep wagoneer s

Jeep Wagoneer S’in ilk resmi görselleri

Jeep, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yanlışlıkla paylaştığı görsellerin ardından, merakla beklenen yeni…