Birçok araç sahibi için elektrikli araç (EV)tamamen yeni bir sürüş biçimini temsil ediyor ve beraberinde birçok soru ve endişeyi getiriyor. 

Açıkça görülüyor ki, elektrifikasyon tartışmalarında menzil endişesi hala hakim, ancak çoğu kişi için bu yüksek teknolojili makinelere güç sağlayan pilin ömrüne ilişkin soru işaretleri de mevcut. Nereye bakarsanız bakın, pahalı lityum iyon pillerin nispeten kısa bir süre sonra arızalanabileceğini ve sahibini ya değiştirme için ağır bir faturayla karşı karşıya bırakabileceğini ya da tam anlamıyla değersiz olduğu için başka türlü değersiz olan bir arabadaki kayıplarını azaltmayı düşünebileceğini öne süren hikayeler var. işe yaramıyor.

Ve bu söylentilerin ve anekdotların nereden geldiğini anlamak zor değil, çünkü cep telefonları, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarla ilgili kapsamlı deneyimimiz, birçok kişiye, nispeten kısa bir süre içinde bile, onları çalıştıran pillerin verimliliğini hızlı bir şekilde kaybedebileceğini ve sonuçta daha sık şarj etme ihtiyacı. Aşırı durumlarda, bozulma o kadar şiddetlidir ki, cihaz sürekli olarak şarjda olmadığı sürece ateşlenmez bile ki bu da bir Elektrikli aracınıza hiçbir yararı olmadığı açıktır.

Peki sorun gerçekte ne kadar kötü? İyi haber şu ki Elektrikli Aracın pilleri düşündüğünüzden daha dayanıklı. Aslında, piyasada ne kadar çok elektrikli araba varsa ve bunlar ne kadar uzun süre çalıştırılırsa, güç paketinin çoğu zaman arabanın ömrü boyunca dayanacağını gösteren daha fazla kanıt üretilir. Daha da iyisi, arabanızın akülerinin çoğu aküden daha iyi dayanmasını sağlamak için izleyebileceğiniz pek çok ipucu ve strateji var.

Elektrikli otomobilin pil (batarya)ömrü

Tamam, gerçek şu ki piller zamanla ve kullanıldıkça zayıflıyor, yani eskidikçe daha az verimli hale geliyorlar ve sonuçta elektrikli araçlar söz konusu olduğunda arabanızın menzili azalıyor. Ayrıca pil teknolojisinin ucuz olmadığını da inkar etmek mümkün değil ve eğer hücrelerin değiştirilmesi gerekiyorsa, o zaman değiştirmenin maliyetinin arabanın şu anki değerinden daha yüksek olması muhtemeldir – bu yüzden cep telefonlarını değiştirme eğilimindeyiz. Pil takımını değiştirmek yerine tamamen

Ancak bu tamamen kötü bir haber değil çünkü arabanızın aküsünün ömrünü uzatmanın, onu daha uzun süre daha sağlıklı ve verimli tutmanın yolları var. Daha da önemlisi, performans zaman içinde düşse de sonuçta hücreler 321.868 kilometre (200.000 mil) sonra bile kapasitelerinin en az yüzde 70’ini sağlıyor olmalıdır; bu, ister içten yanmalı motorlu ister elektrikli olsun, çok az arabanın ulaşabileceği türden bir kilometredir.

Örnek olarak, Gatwick havaalanında faaliyet gösteren bir dizi Tesla Model S taksisi, her biri üç yılda 482.803 kilometreden fazla yol kat etti ve pillerinin sağlığının en az yüzde 82’sini korudu.

Elektrikli otomobil bataryası neden şarjını kaybediyor veya bozuluyor?

Pil teknolojisindeki sürekli ilerlemeler, performans düşüşüyle ​​ilgili sorunların her zaman azaldığı anlamına geliyor. Bununla birlikte, en yeni lityum iyon piller bile, bir dizi faktörün rol oynaması nedeniyle zaman içinde performans kaybına karşı tamamen bağışık değildir. 

Belki de verimlilikteki düşüşe en büyük katkıyı sağlayan şey kullanım ve şarj döngüsüdür. Hücrelerin sık sık boşaltılması ve ardından tam şarj edilmesi, zamanla pilin optimum enerji depolamasını sürdürme becerisine zarar verebilir; bu nedenle üreticiler genellikle yalnızca yüzde 80’e kadar şarj etmeyi ve menzilin asla sıfır mile düşmesine izin vermemeyi önerir. Çünkü çok fazla elektrik enerjisini çok hızlı bir şekilde kanalize etmek, pil takımında çok daha yüksek sıcaklıklar oluşmasına neden oluyor.

Hücrelerin sıvıyla soğutulması bu durumu hafifletmeye yardımcı olur, ancak hızlı şarj cihazını sık sık kullanın ve zamanla bu aşırı ısı döngüleri lityum iyon paketlerine zarar verecektir. Benzer fakat daha az aşırı bir şekilde, daha sıcak iklimlerde kullanılan otomobiller, daha soğuk iklimlerde kullanılanlara göre performansta çok daha büyük bir düşüşe maruz kalma eğilimindedir.

Elektrikli arabamın batarya bakımını nasıl yapabilirim?

Neyse ki, pilinizin gücünü ve verimliliğini zaman içinde korumanıza yardımcı olmanın yolları var. Hücreleri korumanın ana yollarından biri, hücrelerin şarj ve deşarjını dikkatli bir şekilde yönetmektir; bu, ideal bir dünyada kapasitenin yüzde 20’nin altına düşmesini önlemeye çalışmak ve şarj sırasında yüzde 80’den fazla eklememek anlamına gelir; ikinci rakamın üstü, Piller en fazla ısınma eğiliminde olduğunda bu durum hücrelerin hassas kimyasına zarar verir.

Neyse ki, çoğu Elektrikli araç artık size arabanızın şarj programını programlama seçeneği sunuyor; bu da elektriğin ne zaman akacağına karar vermenize ve en önemlisi hücrelere tam olarak ne kadar akacağına dair bir sınır belirlemenize olanak tanıyor. Aynı şekilde pili tamamen boşaltmamak en iyisidir. Çoğu Elektrikli arabanın hareket etmesine izin vermese bile her zaman minimum düzeyde enerji kalmasını sağlar, ancak arabanızı uzun süre saklamaktan ve elektriğin akıp gitmesine izin vermekten kaçınılmalıdır.

Şarj etmekten bahsetmişken, yalnızca DC (Doğru Akım) hızlı şarj cihazlarını dikkatli bir şekilde kullanmak en iyisidir. Uzun yolculuklarda veya hızlı bir enerji patlamasına ihtiyaç duyduğunuz acil durumlarda, şarj etmek iyi olsa da, hızlı şarj cihazlarının hızının bir yan ürünü, elektrik saldırısıyla başa çıkarken pildeki artan, lityum iyona zarar veren sıcaklıklardır.

Araç aşırı sıcak veya soğuk havalarda kullanılacaksa, menzil ne olursa olsun her zaman aracın şarja takılı olduğundan emin olun (tabii ki maksimum sınır yüzde 80’e ayarlanmıştır). Bu damlama şarj tekniği, pilin termal yönetim sisteminin çalışmaya devam etmesini ve uzun ömür için hücreleri optimum sıcaklıkta tutmasını sağlar.

Son olarak, EV’nizi sürme şekliniz pil ömrünü etkileyebilir. Hızlı şarjda olduğu gibi, hücrelerin hızla tükenmesi de hasara neden olabilir ve bu da zamanla verimliliğin ve menzilin azalmasına neden olur. Sonuç olarak, ne kadar hızlı sürerseniz ve yıldırım kaçışları için bir EV’nin alametifarikası olan anlık torktan ne kadar çok yararlanırsanız, aküde o kadar zararlı ısı birikmesine neden olursunuz. Bu yüzden uzun ömürlülük istiyorsanız sabit tutmak en iyisidir.

Elektrikli araç aküsü garantileri

Üreticiler, potansiyel Elektrikli araç alıcılarının erken ve pahalı pil arızası olasılığı nedeniyle ertelenebileceğinin kesinlikle farkındalar. Gerçek şu ki, doğru şekilde kullanıldığında çoğu modern lityum iyon ünitesi muhtemelen arabanın kullanım ömrü boyunca dayanacaktır. Yine de çoğu firma pili ayrı, uzatılmış bir garantiyi kapsıyor.

3 comments
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Volkswagen, Avrupa’daki Dördüncü Elektrikli Araç Batarya Fabrikası Planlarını Erteledi

Volkswagen, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi, dördüncü elektrikli araç (EV) batarya fabrikası inşa planlarını şimdilik ertelemiş durumda. Şirketin CEO’su Oliver Blume, bu kararın Avrupa’daki pazar koşullarına dayandığını açıkladı.

StoreDot, 2024’te Polestar 5 İle Test Edilecek Yenilikçi Katı Hâl Hücreleri ile Elektrikli Araç Sektörüne Yön Verecek

StoreDot tarafından üretilen ve sadece beş dakikalık bir şarjla 160 km menzil…
BYD-Q3

BYD, ilk sodyum iyon EV batarya tesisinin temelini atıyor

Dünyanın en büyük EV üreticisi BYD , bu hafta ilk sodyum iyon pil tesisinin…
ac şarj

Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi? Tehlikesi var mı?

Elektrikli otomobiller, elektriğin bulunduğu her yerde şarj edilebilme özelliği ile öne çıkar.…