Etiyopya, geçtiğimiz yıl fosil yakıt ithal etmek için yaklaşık 6 milyar dolar harcadı, ancak bu miktarın yarısından fazlası yakıt araçlarına yönlendirildi. Bu duruma yanıt olarak, Etiyopya’nın Ulaştırma ve Lojistik Bakanlıkları, elektrikli olmayan otomobillerin ülkeye giremeyeceğini duyurdu.
Geçen Şubat ayında Avrupa Birliği, üye devletlerinde içten yanmalı motorlu otomobillerin satışını 2035’ten itibaren yasaklayacak bir yasa onayladı. Bu yasa, ABD’nin çeşitli eyaletleri, Kanada, Japonya, Singapur, Hindistan, Yeni Zelanda ve diğer bazı ülkelerin benzer yasakları içeren katılımıyla gerçekleşti.
Ancak Etiyopya, 2035’i beklemeye niyetli değil.
Parlamentodan gelen bir güncelleme ile Etiyopya Ulaştırma ve Lojistik Bakanı Alemu Sime, ülkenin Lojistik Master Planının tamamlandığını duyurdu. Detaylar azdı, ancak Sime, “otomobillerin elektrikli olmadığı sürece Etiyopya’ya giremeyeceğine dair bir karar alındığını” belirtti.
Ülkelere göre İYM araçlarının aşamalı olarak durdurulması planlanıyor
Ülkelere göre içten yanmalı motorlu araç satışının aşamalı olarak durdurulması hedefleri, resmi olarak belirleniyor ve bu plan STATISTA tarafından yönetiliyor. Bakan Sime, yeni uygulamaların stratejik alanlarda hayata geçirilmesine vurgu yaparak, Bakanlık tarafından başlatılan “Yeşil Ulaşım” girişimlerine ilişkin komiteye hitap etti.
Sime ayrıca, elektrikli otomobiller için şarj istasyonları kurma çabalarının yüksek bir öncelik taşıdığını ve ülkenin uygun döviz kaynaklarına erişememesinin, benzin ve motorin ithalatına devam edilememesine katkıda bulunduğunu belirtti.
Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.