Aralarında Toyota , Nissan, Honda, Subaru, Panasonic ve diğer yedi firmanın da bulunduğu Japon endüstri liderleri , gelişmiş araç yazılımı geliştirmek için bir araya geliyor.
Toyota ve Japonya endüstri liderleri SoC araştırma grubunu oluşturuyor
Bu ayın başlarında aralarında otomobil, elektrik bileşenleri ve yarı iletken üreticilerinin de bulunduğu on iki şirket, “Otomotiv için Gelişmiş SoC Araştırması”nı ( ASRA ) oluşturdu.
ASRA, araçlar için yüksek performanslı yarı iletkenleri (SoC) araştırmak ve geliştirmek amacıyla kuruldu. Grup, 2028 yılına kadar araç içi çipler geliştirmek için yeteneklerini ve engin sektör deneyimlerini bir araya getirecek.
Araştırma grubu, 2030’dan itibaren seri üretilen araçlara SoC kurmayı hedefliyor. Günümüzde her arabada en az 1000 yarı iletken kullanıldığı için teknoloji giderek daha kritik hale geliyor.
Dijital olarak bağlanan elektrikli araçların yeni çağında yazılım çok önemlidir. SoC’ler bilgi-eğlence ve otonom sürüş yetenekleri de dahil olmak üzere birçok fonksiyona güç sağlar.
ASRA, chiplet teknolojisi ve çeşitli yarı iletken türleri ile SoC’ler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Chiplets, daha büyük bir tane oluşturmak için kullanılan daha küçük yongalardır. Daha fazla performans sunarken geliştirme süresini ve maliyetlerini azaltmaya yardımcı olabilirler.
Araştırma grubu teknolojiyi ilerletmek için endüstri, hükümet ve diğer ortaklarla işbirliği yapacak.
ASRA üyeleri şunları içerir:
- Otomobil üreticileri : Toyota, Honda, Mazda, Nissan ve Subaru.
- Elektrikli bileşen üreticileri : Denso ve Panasonic .
- Yarı iletken şirketleri : Cadence Design Systems, Japonya, Mirise tech corp, Renesas Electronics corp, Socionext inc., Synopsys Japan.
Toyota Motor’un kıdemli üyesi Keiji Yamoto, yeni araştırma grubunun başkanıdır. Denso’nun kıdemli danışmanı Nobuaki Kawahara, idari direktör olarak görev yapacak.
Electrugo’nun Görüşü
Japonya, otomotiv endüstrisinin elektrikli araçlara geçişinde geride kalıyor. Bu yıl bir numaralı otomobil ihracatçısı olarak ülke , önemli küresel pazarlarda elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla birlikte Çin’in zirvesine yerleşti .
Çin , bir zamanlar bölgeye hakim olan otomobil üreticilerinin dikkatini çeken BYD Dolphin gibi işlevsel, düşük maliyetli EV’lerle avantaj elde etti . Toyota’nın Çin’deki satışları bu yılın kasım ayına kadar %2 düşerken, Tayland gibi diğer bölgelerde (%-6,5) daha da fazla düşüş yaşandı.
Sektör liderleri, Japon otomobil endüstrisinin gelişmiş yazılım ve ADAS ile rekabet etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor . Ancak bu on yılın sonuna kadar gerçekleşmeyecek.