Mercedes, Toyota’nın desteklediği katı hal batarya teknolojisi konusunda ‘gerçekçi’ bir bakış açısı sergiliyor!
Autocar’a konuşan Mercedes CTO’su Markus Schäfer, katı hal bataryanın beklenenden daha az devrim yaratacağını, enerji yoğunluğu ve maliyet avantajının azaldığını açıkladı.
Katı hal batarya, patlamaya dayanıklılığı, 15 dakikada şarj olabilme özelliği ve enerji yoğunluğunu 2-3 katına çıkarabilme potansiyeli nedeniyle bazı otomobil üreticileri tarafından ‘kurtarıcı teknoloji’ olarak öne çıkarılıyor.
Toyota, Nissan gibi firmalar, 2028’den önce tam anlamıyla katı hal batarya üretemeyecekler
Toyota, Nissan gibi firmalar, 2028’den önce tam anlamıyla katı hal batarya üretemeyeceklerini, seri üretime uygun ve makul maliyetli üretim için çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Ancak mevcut lityum iyon batarya teknolojisinin gelişmeye devam ettiğini unutmamak önemlidir. Bu sayede şarj süreleri zaten 15 dakikaya, enerji yoğunluğu ise 300 Wh/kg seviyesine kadar çıkmış durumda.
Mercedes, katı hal lityum-metal bataryalara olan ihtiyacın azaldığına inanıyor ve halihazırda Sila Nanotechnologies firmasıyla işbirliği yaparak lityum iyon bataryalardaki grafit anot yerine nano-kompozit silikondan üretilen yeni nesil bir anot kullanarak enerji yoğunluğu ve şarj hızını artırmaya odaklanıyor.
Daha fazla silikon kullanımıyla birlikte bataryalardaki enerji yoğunluğunun %20-40 artırılması, hacimsel enerji yoğunluğunun ise 800 Wh/litre’ye kadar çıkması hedefleniyor. Nano-kompozit silikon, nano-tel silikon ve diğer malzeme seçenekleri şu anda yüksek maliyetleri nedeniyle sadece üst düzey projelerde kullanılıyor. Ancak 2024 ve sonrasında üretimin artmasıyla silikon anotlu bataryaların hızla yaygınlaşması bekleniyor.