İsveçli elektrikli araç üreticisi Polestar, SUV crossover modeli olan Polestar 4 için ilk Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi’ni (LCA) yayınladı. Şirket, bu incelemenin 19.4 ton CO2 eşdeğerinden daha az salınım sağladığını belirtiyor. Çin’de üretilen bu model, şirketin dört araçlık serisinde en küçük karbon ayak izine sahip olanı olarak dikkat çekiyor.
Bu son değerlendirme, aracın birçok bileşeninin üretiminden nakliye, üretim ve dağıtıma kadar yaşam döngüsündeki tüm karbon emisyonlarını ölçerek “en verimli model” olarak kabul edilen bir değer yaratıyor. Polestar 4, bu yıl Çin’de piyasaya sürülecek olmasına rağmen, Avrupa Birliği, bir otomobilin hükümetin elektrikli araç teşviklerini karşılayıp karşılamadığını değerlendirirken bu tür incelemelere büyük bir ilgi gösteriyor. Çoğu zaman Çin yapımı modeller bu kesimde başarılı olamıyor. Ancak Polestar, 2030 yılına kadar “gerçekten iklim açısından nötr” bir üretim otomobili yaratma hedefi doğrultusunda yıllardır karbon emisyonlarını azaltmak için büyük bir çaba sarf ediyor.
Polestar 4, başlangıçta Geely’nin Hangzhou Körfezi’ndeki SEA fabrikasında üretiliyor. Bu fabrika, I-RED hidro enerji sertifikasına sahip olup çatısında fotovoltaik paneller içeren, %100 yenilenebilir enerji ile çalışan bir tesis olarak öne çıkıyor. Polestar, Polestar 4’teki emisyonları azaltmak amacıyla geri dönüştürülmüş veya hidroelektrik enerji ile üretilmiş alüminyum kullanmayı tercih ettiğini ifade ediyor.
Hepsini bir araya getirildiğinde, Polestar, Polestar 4’ün karbon ayak izinin yaklaşık %23-24’ünü oluşturan alüminyumun ve emisyonların %20’sinin araçtaki çelik ve demirden geldiğini belirtiyor. Akü ise toplam karbon emisyonunun %36-40’ını oluşturarak aracın en fazla kirlilik yayan bileşeni konumundadır.
Polestar’ın Sürdürülebilirlik Başkanı Fredrika Klarén, “Net sıfır hedefimizi desteklemek amacıyla tüm araçlarımız için karbon bütçeleri belirledik” diyor. “Polestar 4’ün ürün geliştirme süreci boyunca karbon bütçesi, malzeme seçimlerinden fabrika enerji kaynaklarına kadar her şeyi etkiledi. Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) paylaşmak, net sıfıra ulaşmak için çabalayabileceğimizi gösteriyor ve tek seferde bir ton CO2e tasarruf edebiliriz.
Polestar, Nisan ayında Polestar 4’ü “elektrikli performans SUV coupé” olarak tanıttı. Bu, markanın serisindeki ikinci SUV modelidir ve sunduğu değerler şunlardır:
- Maksimum güç çıkışı: 400 kW (544 hp)
- 0’dan 100 km/saat hıza ulaşma süresi: 3.8 saniye
Hem çift motorlu hem de tek motorlu versiyonlar mevcut olacak, ancak tek motorlu versiyon, en çevreci seçenek olarak en yüksek puanı alırken, çift motorlu versiyon ise 21.4 ton CO2 eşdeğeri salıyor. Her iki versiyonda da 102 kWh’lik güçlü bir pil bulunuyor ve şarj başına 600 km kadar menzil sağlıyor.
Polestar 4, ilk olarak Çin’de piyasaya sürülecek ve Avrupa, Kuzey Amerika, ve Asya Pasifik gibi diğer pazarlarda 2024’ün başlarında tam ölçekli bir kullanıma sunulması hedefleniyor. Başlangıç fiyatı 60.000 €/60.000 $ olarak belirlenmiştir.
Polestar, 2026 yılına kadar beş performans odaklı elektrikli araç serisi sunmayı hedefliyor. Elektrikli performans fastback modeli olan Polestar 2, 2019 yılında piyasaya sürüldü ve 2022’nin sonlarına doğru Polestar 3 ile birlikte gelecek. Ayrıca, elektrikli dört kapılı GT modeli Polestar 5 ve elektrikli roadster modeli Polestar 6 için çalışmalar da devam ediyor